Doula Ayça Yılmaz ile Doğum Üzerine Kısa Söyleşimiz

12 Mayıs 2021By 0

Doğum fotoğrafçılığına başladığım günden bu yana yaklaşık 600 doğum fotoğrafladım. Çocukluğumdan bugüne taşıdığım en belirgin özelliğim gözlem yapmak diyebilirim. Sanırım fotoğrafla beni buluşturan da bu. İnsanları gözlemliyorum ve aslında görünenin dışında onların duygularını yakalıyorum.

Ayca ile, ajandamda olmayan ve tesadüfen kendimi içinde bulduğum bir doğumda karşılaştık. Sıklıkla doğal doğumları fotoğraflayan birisi olarak bir çok kez doulalarla aynı ortamlarda bulundum. Ayca “doula” kelimesinin içini dolduran birisiydi benim gözümde. Doula, anneye, o anda ihtiyacı olan sonsuz mental ve fiziksel desteği yargılamadan veren kişidir. Pes ettiği anda onu tekrar ayağa kaldıran ve içinde varolan gücü her defasında hatırlatan kişi. “Doula” nın tıbbi müdahale ve muayene yetkisi yoktur. Dolayısıyla ebe ile görev paylaşımı yapabilirler. Ayca ve Hayriye Ebe, İpek’in doğumunda çok güzel görev paylaşımı yapmışlardı. Ayca’ yı o gün tanıdım ve bir doulanın doğumda ne kadar etkili olduğunu o gün çok net gözlemledim. İpek’ in doğum videosunu BURADAN izleyebilirsiniz.

Siz de Doula Ayca Yılmaz ile tanışın istedim.

DOULA OLMAYA NASIL KARAR VERDİN AYCA?

Çoğu doula gibi kendi doğumumdan çok etkilendim ve anne olmaya karar vermiş kişilere destek olmak isteğiyle bu yola çıktım. Asıl amacım doğuma hazırlık eğitimi vermekti. İstanbul Doğum Akademisi’ nin “Doğuma Hazırlık Eğitimi ve Doula Eğitimi” modüllerini tamamladım. Doula olabilmeniz için en az 4 süpervizyon altında doğuma girmeniz gerekir. En başından beri sadece eğitmen olmak fikrim vardı. Ta ki doğumlara girene kadar. Girdiğim doğumlar beni çok etkiledi. Anneye verdiğim desteğin işe yarıyor olduğunu görmek bu yola girmemdeki en büyük etkendir.

DOĞUM KONUSUNDA NE KADAR BİLİNÇLİYİZ? DOĞUM EĞİTİMLERİNİN DOĞUMA VE BİZE KATKISI NEDİR?

Ben yaklaşık 10 yıldır bu işin içindeyim. Çok yavaş da olsa adımların atıldığını görüyorum. Ailelerin önce istemeleri, sonra da bu isteklerini gerçekleştirmek üzere çabalamaları gerekiyor. Doğum eğitimi almadan doğuma nasıl giriliyor inan bilmiyorum. Hastanede seni ne bekliyor, doğum nasıl bir şey, hakların ne, doğumda nasıl gevşersin, nasıl daha rahat bir doğum yaşarsın, bebeğin ne hissediyor gibi bir sürü şey var düşünülmesi gereken. Farkındalığımız arttıkça insanların araştırdıklarını ve talep ettiklerini görmek beni mutlu ediyor. Doğuma hazırlık eğitimleri çok yaygın bir şekilde neredeyse her yerde sertifikalı eğitmenler tarafından verilmektedir. Eğitimler sadece doğal doğumlar için verilmemektedir. Doğum şekli ne olursa olsun, ister doğal doğum, ister sezaryen, bebeğinize şefkatli bir şekilde nasıl kavuşacağınızı, size sunulan yöntemlerin dışında alternatiflerin olup olmadığını bilmek en doğal hakkınızdır. Artık bugün perinatal, prenatal, fetoloji alanında yapılan araştırmalar gösteriyor ki, doğum anında yaşananlar bebeğin bütün hayatını etkiliyor. Bebeğin uykusunu, yeme alışkanlıklarını, duygusal dünyasını değiştirebiliyor.

HAMİLELİKTE TAVSİYE ETTİĞİN BİR SPOR VAR MI?

Hamilelik süresince yapılan sporlar sınırlıdır. Yüzmek, yürüyüş, yoga gibi. Yoga, zihin, beden ve ruh bütünlüğü demektir. Sizi doğuma ve doğum sonrasına hazırlar, hamileliğinizin rahat geçmesini sağlar. Yoga aslında bir spor değildir ama hem ruhunuzu besler zihninizi dinlendirir hem de fiziksel gücünüzü artırır. Yoga ve meditasyon bebeğinize ve kendinize verebileceğiniz en güzel hediyedir.

YAKIN ZAMANDA MEDİTASYON KAYITLARI HAZIRLADIN. BİRAZ BİLGİ VERİR MİSİN?

Anne olmaya hazırlanan herkesin meditasyon yapmasını çok kıymetli buluyorum. Meditasyon sürekli konuşan zihni, endişeleri ve kaygıları bir kenara koymanıza yardımcı olur. Gözlerimizi kapatıp kendimizle ve nefesimizle kalmak çok alışık olduğumuz bir şey değil. Ama pratik yaptıkça geliştiğini göreceksiniz. Benim ses kayıtlarımı istedikleri kadar dinleyip uygulayabilirler. 1. adım Gevşemek : Bir hamilenin doğumu için yapacağı en gerekli çalışma bu. Doğuma dair kaygı ve korkularınızı temizlemenize yardımcı olur. Bebeğinizle bağ kurmanızı sağlar. Gevşeme ile bilinçaltınıza çok yaklaşırsınız, beyniniz alfa seviyesine gelir. Her gün yapılması gereken bir çalışmadır. 2. adım Olumlamaları tekrar etmektir. Annelik, bebek ve doğumla ilgili olumlu cümleler kullanarak doğumunuza hazırlanabilirsiniz. 3. adım ise Nefes ve Meditasyondur.

HYPNOBIRTHING NEDİR?

Bir doğuma hazırlık eğitimidir. Biliçaltımıza yönelik çalışmamıza fırsat verir. Bizi endişelerden arındırır. Korkular ve kaygılar yerini, kendine ve bebeğine güven duygusuna bırakır. Her gün yapılması gereken ödevleri var. Bunları mutlaka uygulamanız gerekir. Gözlemlerim hypnobirthing doğumların daha kısa sürdüğü ve açılmanın daha kolay olduğunu gösteriyor. Tabii ki sizi destekleyen bir ekiple çalışmanız gereklidir. HypnoBirthing: The Mongan Method kitabında Aristo ve Hipokrat’ ın yazılarına bakınca kimse doğumda patoloji veya zorluklardan bahsetmiyor. Doğum sırasında kadının kadına verdiği destekten, beden ve zihin uyumundan, doğum sonrası kutlama ve hediyelerden bahsediliyor. Toplumu yaratan kadınlar, toplumda hakettikleri değeri aldıkça doğumlara olan yaklaşımların da değişeceğine inanıyorum.