Doğal Doğumda Size Yardımcı Olacak 4 İpucu

12 Mayıs 2021By 0

2011 yılından bu yana doğumhanelerde ve ameliyathanelerde bebeklerin dünyaya gelişlerini fotoğraflıyorum.

Doğal doğumda gözlemlediğim ve sizlere de biraz olsun faydasının dokunacağına inandığım bir kaç unsur var:

Gevşeme & Rahatlama

İnsanın kendini rahatlatabilme meziyetinin olması doğumda da inanılmaz derecede işe yarayan bir yöntemdir. Çünkü eğer kendinizi kasarsanız vücudunuzun doğum için açılmasına mani olmuş olursunuz. Bu da işinizi bir hayli zorlaştırır.
Kas gruplarını nasıl rahatlatacağınızı bilmek çok önemli. Örneğin alnınızı nasıl rahatlatacağınızı öğrenerek başlangıç yapabilirsiniz. Ama buna doğumhanede başlamanızı pek önermem. Bu, eğer sizin için bir sorunsa çok önceden başlamanız tavsiye edilir. Hamileliğiniz sırasında gevşeme pratiği yapmak kolaydır. Örneğin sizin gerilmenize neden olan veya gevşemenizi sağlayan şeyleri bilmeniz yeterli. Kendinize gereken özen ve hassasiyeti göstermeniz, doğumhanede çok işinize yarayacaktır.
Türkiye’ de hemen hemen her ilde doğum eğitimi verebilecek eğitmenler vardır. Artık neredeyse bütün hastanelerde de doğum eğitimleri vardır. Bebeğinize kavuşmaya giden 9 aylık süreçte onun için ve tabii ki kendiniz için zaman ayırın ve bu eğitimlerden faydalanın. Eskiden eğitim mi vardı demeyin. Evet, eskiden eğitim yoktu ama biliçaltımız bu kadar kirli değildi. Tıbbi sebep olmaksınız sezaryenler yapılmıyordu.

Onaylama & Gözünde canlandırma

Şunu çok iyi biliyoruz. Kadın vücudu doğurma eylemini gerçekleştirecek şekilde dizayn edilmiştir. Zihninizi, bedeninizi doğuma hazırlamak için hamilelik süresince size kendinizi iyi hissettirecek olumlama cümleleri oluşturun ve sık sık bunları tekrarlayın. Vücudunuz ve bebeğiniz ne yapması gerektiğini çok iyi biliyor. Siz yeter ki zihinsel engeller koymayın kendinize.
Gözünüzde doğum anını canlandırın. Ortamı, içinde bulunduğunuz ruh halini, bebeğinizle olan iletişiminizi, vs. Doğum günü gelip çattığında gözünüzde canlandırdığınız ne varsa gerçek olduğunu göreceksiniz. Yaşadıklarımız aslında bizim düşüncelerimizin ürünü değil mi? Bir yerlerde okumuştum. Olimpik atletler şampiyon oldukları anı hayal ederlermiş ve öyle de olurmuş.
Onaylama cümlelerini kullanmak, örneğin ”bebeğim doğum kanalına nasıl gireceğini biliyor” cümlesi ve gözünüzde canlandırma vücudunuza inanmanıza çok yardımcı olacaktır.

Size eşlik eden kişiler

Doğumda size eşlik eden kişilerin doğumunuzdaki etkisi çok büyüktür. Bu seçimi yaparken lütfen çok dikkatli olun ve sizi pozitif düşünmeye yönlendirecek kişilerle aynı odada olmaya gayret gösterin.
Size nasıl destek olacağını bilen eşiniz yanınızda olmalı. Bazı anne adayları kendi anneleri veya kardeşleriyle de rahat hissediyorlar. Ama bana soracak olursanız doğumda size eşlik etmesi gereken kişi sizin eşiniz, ebeniz veya doulanız olmalı. Çünkü sizi rahatlatacak, pes ettiğinizde size yine yeniden güç verecek kişiler tabii ki bu işi yürekleriyle yapan kişilerdir. Yine gözlemlerime göre doğum ebesiz olmamalı. Birlikte çalışıp, anne adaylarına verdikleri sonsuz desteğe şahit olduğum Ebe Hayriye Erdoğu, Ebe Arzu Çulha, Ebe Asude Oflaz, Ebe Melike Köroğlu ile mutlaka görüşmenizi öneririm. Bir çok kez aynı ortamda bulunduğum doulalardan Doğum Meleği Özge, Doula Ayca Yılmaz, Doula Esra Demiröz ve Doula Ayşegül Boz Baltacı’ yı da doğum destekçiniz olarak tavsiye edebilirim. Ben çalıştığım ebe ve doulaları öneriyorum fakat sizler lütfen birebir görüşüp, enerjisini çok iyi hissettiğiniz bir ebe ve doula ile çalışın.
Baba adayının size destek vermesi için mutlaka bir doğum eğitimine katılması gerekir. Bunu söyleme nedenim baba adaylarının doğum hakkında pek bilgi sahibi olmamaları. Doğum eğitimlerinin avantajı, ortamı size yaşatıyor olması, karşılaşacağınız her duruma sizi hazırlaması, doğumda haklarınızı size hatırlatması ve buna benzer bir çok neden. 1 veya 2 günlük eğitimle doğum sizin için bilinmezlikten çıkar. Benim deneyimlediğim en güzel eğitim İstanbul Doğum Akademisi’ nin ayda bir kaç kez verdiği “Keşkesiz Doğum” eğitimleridir. Bebeğinizin doğum şekli bütün hayatını etkileyecektir. Ve tabii ki sizin doğum sırasında yaşadıklarınız da. Hem kendiniz hem de bebeğiniz için buna değer.

Doğum yapmaya karar verdiğiniz yer

Doğum eğitimlerinden birisine katıldıysanız, doğum belirtilerini panikle karşılamamayı da öğrenmişsiniz demektir. Henüz aktif doğuma geçmediğiniz bu süreci evde veya dışarda, zihninizi ve bedeninizi doğuma hazırlayarak, günlük rutininizi de bozmadan geçirebilirsiniz. Hareket halinde olmak açılmanıza fırsat verecektir. Ev ortamı da muhtemelen size çok iyi gelecektir. Rahat hareket ediyor olmanız, yeme-içme gibi faaliyetlerin serbest olduğu bu ortam bebeğinize kavuşmaya giden yolda size çok yardımcı olacaktır.
Evde kendinizi güvende hissetmeyip hastaneye gitmek isteyebilirsiniz. Bu durumda da, yanınıza, size evdeymiş hissi verecek yastık, fotoğraf, mum, gibi eşyalar alın. Sessiz ve ışıksız bir ortamda, kısık bir müzikle doğum yolculuğuna çıkabilirsiniz.
Doğum öncesinde hem doğum ekibinizle tanışmanızı hem de doğum yapacağınız ortamı görmenizi tavsiye ederim. Buna fotoğrafınızı çekecek olan kişi de dahildir. Doğumuzunu fotoğraflayacak kişinin doğum eğitimi almış olmasına özen gösterin. Doğum eğitimi almış bir kişi doğumda sizinle empati kurabilecek, sizin konsantrasyonunuzu bozmayacak ve doğum ekibiyle koordineli çalışacaktır.