Altın Saat Nedir & Neden Önemlidir?
Bebeğinizin doğumunu takip eden ilk saat çok önemlidir. Öyle ki bu zaman dilimi “altın saat” olarak adlandırılmıştır.
Altın saat, doğum odasında (labour room) bulunan kişiler tarafından saygıyla karşılanmalıdır. Bu ilk bağlanmanın gerçekleştiği anlara ve ailenin birbirini tanıdığı o ilk saate engel olunmamalıdır.
Türkiye’de 600 üzerinde doğumda bulundum. Türkiye’ deki doğal doğum ve sezaryen oranının aksine daha çok doğal doğumlara girmiş bir fotoğraf sanatçısıyım. Son 2 yıldır İngiltere’de de doğumlara girmekteyim. İngiltere’de neredeyse bütün hastanelerde bebek doğduğu anda anne ile “ten tene temas”ta bulunmasına yardımcı olunur. Eğer anne bir sağlık sorunundan dolayı bunu gerçekleştiremiyorsa baba ile bu temas sağlanır. Neticede doğumun şokunda olan bebeğe halen daha güvende olduğu hissini vermek elzemdir. Bu temas bebek doğduğu anda, derhal yapılmalıdır. Bebeğinizin o anda istediği şey kurulanmak, temizlenmek veya ik ölçümlerinin yapılması değildir. Bebeğiniz o anda teninizle temasta olmak, nabız atışınızı, nefesinizi hissetmek, sizin ve partnerinizin sesini duymak ister. Ve bu istekleri bir süre sonra değil, derhal karşılanmalıdır.
Yeni doğmuş bir bebek için “dünyaya hoş geldin” diyerek onu kurulayan bir ebenin kollarında geçen bir kaç saniye ömrünün en uzun bir kaç saniyesi olacak ve bebek sizin kollarınıza gelene kadar muhtemelen çığlıklar atacaktır. Bebeğinizi ilk sizin tutmanız önemlidir fakat eğer doğumdaki rehberiniz bunu yapmak durumundaysa, bebeği size doğru tutar. Bu şekilde karşılanan bebek neredeyse hiç ağlamaz. Ne de olsa ağlamak bebek için kendini ifade etme şeklidir ve travmatik bir şey yoksa size söyleyecek bir şeyi de yoktur.
Altın saat “kutsal”dır. Doğal doğum ve sezaryen farketmeksizin buna saygı duyulabilir. Sezaryenle bebeğinizi dünyaya getirmiş olmanız “ten tene temas” yapmanıza engel bir durum değildir. Olağandışı klinik bir ihtiyaç olmadıkça, bebeğinizin silinmesi, kontrol edilmesi veya tartılması için götürülmesine gerek yoktur. Bebeğiniz kollarınızda iken kontroller yapılabilir ve bu özel bağlanma anından sonra tartılabilir. Ağırlığında bir değişiklik olmayacaktır.
Plasentanın doğması, bebeğin kanının plasentadan bebeğe geçmesi ve emzirme için uygun ortamın oluşması bu “altın saat” diliminde olmaktadır ve anne&bebek rahatsız edilmedikleri sürece bunlar doğal akışında olacaktır.
Doğum planınıza, bebeğinizle geçireceğiniz “altın saat”e saygı duyacak bir ekibi dahil edip, bu özel anların tadını çıkartın.
Kaynak – KGHypnobirthing